Om produsenten
Kristinus Estate – Bærekraftig, biodynamisk driftet fra Balaton
Florian Zaruba flyttet fra Tyskland i 2015 da han kjøpte eiendommen Kristinus.
I dag har Kristinus 60 hekter vinmark som blir sertifisert biodynamisk i 2022, og eiendommen på nærmere 180 hektar har et rikt dyreliv, skog og små innsjøer.
Både vinmarker og kjellerarbeid foregår så naturlig som mulig uten bruk av kjemiske preparater, og vineriet er som det eneste vineriet i Ungarn sertifisert karbon-nøytral. De første elektriske maskinene er også bestilt for transport og bruk i vinmark.
Kristinus ligger i landsbyen Kéthely, sør for innsjøen Balaton halvannen time vest fra Budapest.
Karakteristikk
Flott vin med masse energi og smak av kjernefrukt og sitrus. Vinen har god konsentrasjon og en fin oppbyggende struktur fra komponentene med skallkontakt, og vil fungere utmerket sammen med lett krydrete retter, fisk -& skalldyr og grønnsaksbaserte retter.
Jordmonn
Irsai Oliver, pinot gris & chardonnay fra løss og sandholdig jordsmonn plantet rundt 2006.
Furmint fra limestone og sand plantet i 2017.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som gjærer naturlig ved bruk av Pied de Cuvée. For Irsai Oliver gjærer cirka 10% av druene med skallkontakt i 10 dager som hele drueklaser, mens 90% av druene er direkte presset. For de resterende druene gjæres alle med skallkontakt i 3-6 dager.
Gjæring foregår i ståltanker, og komponentene med skallkontakt modnes videre i amphora. Svovel tilsettes etter malolaktisk gjæring og tappes ufiltrert.
Druetyper
Chardonnay 6%
, Furmint 17%
, Pinot Gris 7%
, Irsai Oliver 70%