Om produsenten
Kristinus Estate – Bærekraftig, biodynamisk driftet fra Balaton
Florian Zaruba flyttet fra Tyskland i 2015 da han kjøpte eiendommen Kristinus.
I dag har Kristinus 60 hekter vinmark som blir sertifisert biodynamisk i 2022, og eiendommen på nærmere 180 hektar har et rikt dyreliv, skog og små innsjøer.
Både vinmarker og kjellerarbeid foregår så naturlig som mulig uten bruk av kjemiske preparater, og vineriet er som det eneste vineriet i Ungarn sertifisert karbon-nøytral. De første elektriske maskinene er også bestilt for transport og bruk i vinmark.
Kristinus ligger i landsbyen Kéthely, sør for innsjøen Balaton halvannen time vest fra Budapest.
Karakteristikk
Floral oransjevin med stort fruktfokus og strukturert midtparti. Vinen er knusktørr med god fruktsødme og sitruselementer, og vil fungere bra til pannestekte og grillede elementer. Den vil også takle bitter salat og grønnsaker utmerket. Nytes best ved 12-14 grader.
Jordmonn
Pinot gris og chardonnay fra vinmark plantet rundt 2007 med løss og limestone. Gewurztraminer og welchriesling plantet på løss og sand i henholdsvis 2009 og 2004.
Produksjonsmetode
Håndplukke druer hvor 15-25% av druene gjæres som hele drueklaser. Det er 3 varierende grader av skallkontakt for samtlige druer der noen komponenter har 10 dager, øvrige komponenter har cirka 6 uker og en del har opp til 3 måneders skallkontakt.
Alle druene gjæres naturlig ved bruk av Pied de Cuvée. Modning av vinen er i en kombinasjon av gamle eikeliggere på 500 liter og amphora. Vinen tilsettes svovel etter malo og tappes ufiltrert.
Druetyper
Chardonnay 13%
, Gewürztraminer 37%
, Pinot Gris 35%
, Welschriesling 15%